ARPA

Què és el ARPA

Va ser a la primavera del 2009 quan, després de sortir d'una reunió convocada pel PIPA (Pla Integral de la Part Alta), on es va comentar la necessitat d'unir el col · lectiu de restauradors de la Part Alta quan Quintín Quinsac (AQ), que presidia des de feia poc més de un any Tarraco a Taula, comenta la possibilitat de formar una associació de restaurants de la Part Alta a Carles Llobet (Arcs) i Joan Ruiz (Sadoll).

Amb l'ajuda de Carles Sanz (Patronat de Turisme) es comença a prendre contacte amb els restaurants de la Part Alta, convidant-los a una primera reunió on, amb cert escepticisme per part de molts, 25 restaurants es pugen a un vaixell que ningú sap ben bé on arribarà. Així es forma oficialment l'Associació de Restaurants de la Part Alta, també coneguda com a ARPA.

Carles Llobet reprèn una antiga iniciativa seva i la trasllada a l'ARPA. Coincidint amb la Festa Major de Santa Tecla, proposa que cada restaurant membre de l'associació versioni el plat emblemàtic de les festes, L'Espineta amb Cargolins. Així neix la nostra primera acció com a associació, Les 25 versions de L'Espineta amb Cargolins, que suposa tot un èxit de públic i alhora, consolida uns incipients fonaments a l’ARPA.

Encara som una associació molt jove, amb un gran camí per recòrrer i amb moltes ganes de fer coses. A finals d’any, i a causa del creixent volum de treball que va generant l’ARPA, entra a treballar Alba Català, que serà la persona encarregada de fer tota la tasca de gestió, organització i enllaç entre la junta i els socis. A més s'encarrega de suportar als nostres presidents: Quintín Quinsac fins al 2012 i Òscar Garcia a partir d’aquesta data.

De la imatge corporativa de l'Associació, en aquesta època s'encarrega Pixel Moreno, una jove empresa que forma part de la LLeteria (un estudi creatiu d'artistes de la Part Alta), al qual entren a robar a principis d'any deixant-los pràcticament sense material per seguir treballant. A la seva idea de fer una festa per recaptar fons per recuperar part del material robat, l'ARPA s'hi uneix amb una proposta: reconvertir la seva festa en una acció solidària on nosaltres ens encarreguem de fer paelles, vermout i begudes amb la finalitat de recaptar fons i minimitzar les pèrdues del robatori . Així neix Milk Happening, Acció Solidària.

El 2010 es repeteix una segona edició del Milk Happening. En aquesta ocasió es convoca un concurs de projectes solidaris obert a qualsevol entitat, organització, associació o particular de la ciutat de Tarragona. L'escola Abada Capoeira és qui més vots obté i qui s'emporta els beneficis.

Durant el 2010 es treballa molt dur per aconseguir treure al carrer la nostra Guia de Restaurants de la Part Alta. Es tracta d'una guia completa amb tota la informació dels nostres restaurants, amb fotografies de racons per descobrir i amb uns descomptes per als nostres clients més fidels.

El juliol de 2010 vam crear Sopars sota Els Focs, una iniciativa en la que 10 restaurants de la Part Alta es van traslladar al Passeig de les Palmeres durant la setmana del concurs de focs artificials, i on s’oferia la possibilitat de sopar còmodament assentats sota la pluja de focs. Aquesta proposta va seduïr molts clients, i any rera any l’afluència és major arribant a servir més de 10.000 plats en 5 nits.

Per Sant Magí, afegim una nova proposta, Esmorzars de forquilla, on durant les festes cuinem plats clàssics de la gastronomia tarragonina recuperant la vella tradició d'esmorzar plats contundents com peus de porc, morros, tripes, truites, sípia amb patates per posar-ne només uns exemples.

Durant les festes de Santa Tecla, al setembre del 201, repetim Les versions de l’Espineta amb Cargolins complementant la nostra proposta gastronómica amb Els Arrossos de Diumenge. L’acció va tenir una gran acollida servint-se més de 2000 racions d'arròs cuinades al moment en un espai emblemàtic de la nostra ciutat: el Pla de la Seu, als peus de la Catedral.

A més, cada any pensem en noves formes de fer arribar la gastronomia de la Part Alta a tots els que la desitgin tastar i amb iniciatives per a tots els gustos. Per això, el 2011 preparem juntament amb Estrella Damm Inedit les jornades La Part Alta talla el bacallà i el 2012 adaptem les nostres propostes gastronòmiques als temps que corren amb l’acció La Part Alta somriu a la crisi.

A l’hivern de 2012 neix, fruit de la unió d’esforços i il.lusió, un nou projecte que té com a principal objectiu aconseguir el merescut reconeixement gastronòmic de Tarragona tant a la nostra ciutat com a la resta del PAÍS. L’Associació de Restaurants i Comerciants del Serrallo (ARCS), TarracoGust (Associació de Restaurants del Centre) i l’Associació de Restaurants de la Part Alta (ARPA) s’uneixen sota el paraigües de la federació Tarragona Gastronòmica. Les jornades del Peix Blau de Tarragona, celebrades el juny de 2012, van comptar amb la participació d’una trentena de restaurants de tota la ciutat, que van oferir una àmplia varietat de menús amb el peix blau i la cervesa Estrella Damm Inedit com a protagonistes. Des de Tarragona Gastronòmica continuem treballant i pensant en noves activitats per potenciar i difondre la cuina de la nostra ciutat i fer-la més propera a tothom.

En tot aquest temps, l’ARPA s’ha convertit en un grup molt heterogeni on ens respectem entre nosaltres, i on hem passat de ser "competència" a ser "amics" i això, més enllà del que aconseguim com a grup, ja ho tenim i no té preu.

En el futur seguirem treballant per fer de la nostra estimada Part Alta, una destinació gastronòmica potent, mirant sempre pel bé comú i fent accions de carrer apropant la nostra gastronomia al màxim nombre de persones possible.

               

ARPA

Restaurants

Activitats